Neva Rajković

Venčati se ili početi živeti zajedno samo po sebi nije teško. Ostati u dugoj i srećnoj vezi, pak, zahteva nešto veće angažovanje. Ukoliko se ove greške javljaju u vašoj vezi, bilo bi dobro da ih ispravite.
happy couple.jpg

1. Ja živim za tebe

Neke žene prebrzo zapostavljaju sopstvene želje i potrebe. Kada kao žena postanete jedva nešto više od lepog aksesoara za vašeg muža, vreme je za uzbunu. Neke žene žive u službi svog partnera i zaboravljaju ili čak zanemaruju sebe. Izbegavanje svađa, rasprava ili neslaganja je plemenit cilj, ali to ne sme da ide na vaš račun: odnos u kojem su oba partnera ravnopravna, je  mnogo uravnoteženiji.

Šta učiniti: Recite mu jasno šta mislite i šta vas brine, bilo da se radi o kućnim poslovima, o obrazovanju dece ili o činjenici da ne nalazite dovoljno vremena za sebe. Tek kada se usudite da postavite sebe u prvi plan i porazgovarate sa svojim partnerom, tek tada uspostavljate revnopravnost i ravnotežu u vezi.

2. Ćutanje može da bude zlato ... ali ne u vezi

Dvoje koji su izabrali da žive zajedno, trebalo bi da su već unapred definisali svoja očekivanja i dogovorili se o stvarima u vezi sa kućnim poslovima, decom, novcem i porodicom. Trebalo bi, ali to ne čine svi. Čak i oni parovi koji su to učinili na početku svoje veze, ne razgovaraju iznova o tome, puštaju stvari da idu svojim tokom, talože svoje nezadovoljstvo i čekaju da se desi  nešto što će popraviti njihov odnos. Tako neke žene očekuju da će dolazak bebe da promeni njihovog supruga i da će na taj način da se zbliže. Ipak, ispostavi se da je dete više otežava njihovu vezu nego što se očekivalo.

Šta učiniti: Razgovarajte sa partnerom o sopstvenim očekivanjima i pitajte ga da li na njih može da odgovori. Tek kada kaže da može i obeća vam da hoće, imate osnovu da verujete da će se ponašati shodno vašim očekivanjima.  Na ovaj način oboje znate na čemu ste i ne dolazi do velikih iznenađenja i neočekivanih obrta. (Naravno, ne zaboravite isti postupak kada su njegova očekivanja u pitanju.)

3. Bitnije je kako kažeš nego šta kažeš

Francuzi kažu „C'est le ton qui fait la musique“  iliti „Ton čini muziku muzikom.“ Ko god da govori, bilo muškarac ili žena, ton kojim se nešto kaže je često presudniji od sadržaja poruke. Mi često potcenjujemo ton naših reči: iritacija, strah ili bes odzvanja u onome što govorimo, čak i kada to ne želimo. A to često vodi do novih iritacija.

Šta učiniti: Vodite računa da se partneru uvek obraćate sa poštovanjem, bez obzira na to koliko ste ljuti ili povređeni. Razgovarajte odmah o tome šta vam smeta i ne dozvolite da se problemi i iritacije vuku: aktivno tražite rešenje i uzmite stvar u svoje ruke.

4. Zvocati ili razgovarati

Ako imate utisak da vas partner „nikad ne sluša” morate da uradi te nešto po pitanju svog stila komunikacije. Neke žene jednostavno ponavljaju problem stotinu puta, u nadi da će dobiti punu pažnju svog dragog i odmah započeti dijalog.

Šta učiniti: Promenite način na koji razgovarate sa svojim partnerom. Počnite smireno i ostanite smireni. Pobrinite se da prvo dobijete njegovu punu pažnju i pristupite temi na racionalan način, koliko  god to teško izgledalo.

zvocanje.jpg

5. Kako moliću seks nije bitan?

To je problem koji se često javlja: žene sa pretrpanim dnevnim rasporedom i stresnim zanimanjima ne posmatraju seks kao prioritet. Zdrav seksualni život je, ipak, suštinska komponenta uspešnog braka. Jaka, pozitivna i seksualna veza između partnera ne postoji bez seksualnog odnosa – jer u čemu se onda razlikujete od dobrih prijatelja?

Ovako se rešava: Napravite vremena i zdravu želju za seksom sa vašim suprugom. To postižete tako što ćete sami sebi biti apsolutni prioritet, ko se oseća dobro u svojoj koži, dobro izgleda i brine o sebi, automatski se oseća privlačnije i seksualnije.

6. Male nežnosti

Žene koje se pre svega fokusiraju na decu, posao i kućne poslove, ponekad zaborave suštinu dobre veze ili braka ispunjenog ljubavlju. Mali zagrljaj , površni poljubac, isprepletanost tela ispred televizora su mali, nežni gestovi koji održavaju ljubav živom. Čak i jednostavan, spontan osmeh može u vašoj vezi da doprinese atmosferi punoj ljubavi.

Šta učiniti: Osmehnite se, uzvratite osmeh, zagrlite se, cmoknite se – to je tako jednostavno. Na ovaj način podsećate i sebe i vašeg partnera na činjenicu da se volite; intimno prijateljstvo je temelj svake uravnotežene veze.

Ljubav je glagol, to je već postalo jasno. Ne dozvolite da završi u pluskvamperfektu ;)

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Želiš da izbegneš zamke u koje si do sada upadala i da nađeš nekoga ko ti potpuno odgovara? Pridruži nam se na sledećoj radionici!Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2017  - All rights reserved