Dvorska dama

romanticne svece i vino

Evo prošao je i Dan zaljubljenih (Sv. Valentina ili Sv. Trifuna, kako vam drago) i ništa se nije promenilo, nije bilo romantičnih iznenađenja ili izjava ljubavi. Vama još uvek nedostaje romantika. Možda je čudno što pitam, ali šta vam to u stvari nedostaje? Svi mi imamo neku svoju definiciju romantike koja ne mora uvek da se poklapa sa definicijama drugih. Pogotovu ne sa onim što naš dragi pod tim podrazumeva. Ako je nama buket cveća ili torta u obliku srca romantičan gest, da li je i njemu? Ili je za njega kupovina torte deo svakodnevne kupovine? Pre nego što krenemo dalje, hajde prvo da razjasnimo neke termine.

Postoje neki pojmovi koje ne možemo jednostavno uklopiti u opštu definiciju. Pojam romantike je jedan od njih. Nastala je, kao što se moglo i očekivati, u doba romantizma. Odlike romantizma su tri ključne stvari: čast, ljubav i vernost. Romantična ljubav je potpuna predanost duše i tela osobi koju volimo. Štaviše, to je prepoznavanje sebe i svojih težnji u drugome. Ispoljavanje te ljubavi je išlo preko pisanja pesama, slobodnog iskazivanja osećanja i poklanjanja poljskog cveća. Ovi i slični elementi se još uvek svrstavaju pod romantiku.

Kao žene, možemo vrlo lako da identifikujemo vreme nastanka ideje o romantičnoj ljubavi u našem životu. To je za većinu bilo onda kada smo srele svoju prvu ljubav. Prvi trenuci naše veze sa prvom ljubavlju (ako je bila obostrana), uvode nas u svet romantike držanjem za ruke, šetnjama po mesečini, valjanjem po travi, trčanjem po letnjoj kiši i gledanjem zvezdanog neba. Još kada naše drago biće izgovori antologijsku rečenicu “Znaš li gde se nalazi najlepša zvezda u univerzumu? Ovde pored mene!“ postajemo sasvim sigurne da smo našle ljubav svog života. Kada bismo se usudile, javno bismo objavile da je jedan princ na belom konju upravo ugalopirao u naš život, da tu zauvek ostane.

romantikaZnale smo da će se kad tad pojaviti! Od malena smo čitale bajke, u kojima je negde daleko postojala neka princeza, koja je svoju sreću pronašla tek kad se pojavio njen princ na belom konju. Zamišljale smo kako je on došao do nje, mlad i prelep, na predivnom, gizdavom belom konju i sa buketom poljskog cveća u ruci. Kleknuo je ispred nje i progovorio najlepše reči koje jedna žena može da čuje “Budi moja!“. Bajke su se završavale rečenicom “I onda su dugo i srećno živeli“.

Posle ovih predivnih priča, mnoge žene, tada devojčice, uzdahnule bi setno sa blaženim osmehom na licu i čvrsto obećale sebi da će jednog dana sigurno imati baš takvog princa. I evo, to se sada i dogodilo.

A onda je zazvonio budilnik i probudile smo se u nekom drugom životu. Vitezovi su postali “obični” muškarci, beli konji i kočije su postali automobili, a davni san o romantici i princezama je počeo da bledi. Postale smo ”realne”, “znamo” da romantika postoji samo u bajkama i romantičnim komedijama i rešile smo da zaboravimo celu stvar. Tako smo napravile specifikaciju gospodina Idealnog:

Visok, zabavan, šarmantan, načitan, pametan, tolerantan, govori najmanje dva jezika, sportske građe, visokoobrazovan, dobrih primanja, osećajan, da zna sve po kući da uradi - od popravke do usisavanja, da uvek ima usmerenu pažnju na mene i da me voli bezgranično sa svim mojim vrlinama i manama, mene ovakvu - celu. Eto.

Ovo bi mogla da bude univerzalna i sužena verzija većine ženskih spiskova zvanih “Moj idealni muškarac“. Ah zaboravili smo. Naravno i da bude romantičan. Ili bar da postupa romantično.

Recimo da nam se sve to posreći i da u samoposluzi naletimo na gospodina Idealnog, tačno po gornjoj specifikaciji. Da li nam to garantuje i idealnu vezu? Iskustvo nas uči da ne. Zato je bolje da razmislimo o par stvari.

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Želiš da izbegneš zamke u koje si do sada upadala i da nađeš nekoga ko ti potpuno odgovara? Pridruži nam se na sledećoj radionici!Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2017  - All rights reserved