Dvorska dama

Ukoliko želimo da napravimo promene u životu, u bilo kojoj oblasti života, moramo prvo krenuti iznutra. Moramo početi od sebe, moramo napraviti promene unutar sebe da bismo potom videli kako se one odražavaju u našem spoljašnjem svetu. Ako želimo da se ljudi ponašaju drugačije prema nama, moramo prvi da krenemo drugačije da se ponašamo i onda će nas oni pratiti. Ako želimo bolji posao ili bolju vezu, moramo prvo da odlučimo koje su naše želje i onda skupimo hrabrost da poštujemo sebe dovoljno i volimo sebe dovoljno da bismo pratili svoje snove.

Čini mi se da nekada komplikujemo svoj život (u većini slučajeva), a život je zapravo jednostavan. Po mom mišljenju i iz mog iskustva, TVOJ život počinje sa TOBOM. Mi moramo biti OSOBA KOJU ŽELIMO DA UPOZNAMO. Mi moramo biti PROMENA KOJU ŽELIMO DA VIDIMO U SVETU, kako je Gandi rekao.

U ovom tekstu želim da se skoncentrišem na ljubav čoveka prema samom sebi. Ukoliko želimo da promenimo svoje telo, ne možemo se usrećiti time ako prvo ne VOLIMO svoje telo onakvo kakvo već jeste. Mi stvaramo ono o čemu mislimo tako da moramo voleti sebe u potpunosti da bismo dobili „sebe“ kakvi bismo se sami sebi „svideli“.

Recimo da hoćete da izgubite kilograme ili se izlečite od bolesti. Prekinite da pušite, prekinite da „zlostavljate“ sebe (jer obolelo telo je zlostavljano na neki načini, inače ne bi moglo da podrži bolest). Prvobitno moramo početi iznutra i tretirati sebe onako kako bismo tretirali nekoga koga iskreno volimo. Ovo je Sveti Gral za mene: ČINI SEBI ONO ŠTO BI HTEO DA TI DRUGI ČINE.

voleti sebe

Razmislite o ovome na moment:

ČINI SEBI ONO ŠTO BI HTEO DA TI DRUGI ČINE.

Biblija kaže: „Čini drugima ono što bi hteo oni da tebi čine“. Ali ja želim da kažem da ne možemo davati drugima ljubav, poštovanje, ljubaznost, opraštanje i razumevanje ukoliko prvo sebi ne pružimo to isto. Kako da tretiramo druge s ljubavlju i dobrotom ukoliko ne ponudimo sebi isti tretman? Kako možemo očekivati od nekog drugog da nam pruži ljubav, ljubaznost, poštovanje i praštanje ukoliko mi ne volimo, ne poštujemo i ne praštamo sebi?

Svakim našim gestom, rečju, svesnim ili nesvesnim ponašanjem, pokazujemo ljudima kako želimo da budemo tretirani. Budimo iskreni sa sobom i prihvatimo odgovornost koju ova rečenica ima. MI SMO ODGOVORNI ZA NAČIN NA KOJI NAS DRUGI TRETIRAJU. To je istina u koju ja verujem. Sami sebe moramo tretirati sa velikim poštovanjem, negom, ljubavlju, dobrotom, razumevanjem i praštanjem da bi drugi naučili da je to jedini način na koji mi prihvatamo da budemo tretirani. Ukoliko tretiramo sebe onako kako želimo da nas drugi tretiraju, onda će baš ti „drugi“ videti i naučiti kako da se ponašaju prema nama. Sami za sebe postavljamo standarde i tako dajemo primer. Ne očekujte od drugoga da bude dobar prema vama, da voli vaše telo, pruža vam nežnost, dobrotu, ljubav, negu ukoliko prvo ne pružite to sami sebi.

 

Odvojite malo vremena danas da stvarno razmotrite stvari koje radite sebi, a koje nisu baš lepe. Razmislite o tome kako VI tretirate SEBE. Da li poštujete sebe? Da li ste obzirni prema sebi? Da li ste brižni i nežni prema sebi? Ili zlouprotrebljavate sebe, grdite, kritikujete svaki svoj pokret, ne volite sebe, pričate loše o sebi, primećujete sve stvari za koje mislite da su loše, itd?

Budite iskreni prema sebi ovde. Napravite listu stvari u kojima se možete pronaći. Kada vidite svoj spisak, možda budete iznenađeni i šokirani, kada otkrijete koliko ste grubi prema sebi, koliko kritikujete sebe i koliko se loše ponašate prema sebi.

Onda predlažem da napravite novu listu, suprotnu od svega na vašoj „negativnoj“ listi. Napravite listu o onome kako biste HTELI da budete tretirani. KAKO ŽELITE DA BUDETE TRETIRANI? KAKO ŽELITE DA SE OSEĆATE?

Onda TRETIRAJTE SEBE NA TAJ NAČIN! Sastavite spisak stvari koje biste mogli da uradite, a zbog kojih biste se osetili kao da volite sebe, dajući sebi vreme koje zaslužujete: možda možete da odete na masažu, u šetnju, pročitate knjigu, zagrlite sebe, poljubite svoje lepe ruke, zagrlite svoju decu, grlite svoje voljenje, kupate se u kadi sa svećama… radovi! Ovo je samo nekoliko ideja…

SAMO POČNITE. KRENITE DANAS. NEMOJTE ČEKATI NIKOGA. NAJBOLJE JE TO ŠTO JE SVE ŠTO JE POTREBNO DA VOLIMO SEBE SMO MI SAMI. NE MOŽEMO OČEKIVATI DA OD DRUGIH PRIMIMO ONO ŠTO SAMI SEBI NE DAJEMO.

VI VREDITE. VI STE LEPI. VI STE DIVNI.

VI STE ISKRENI, DOBRI, VOLJENI I LJUBAZNI.

Napisala: Danica Karić Srećna Planeta

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Želiš da izbegneš zamke u koje si do sada upadala i da nađeš nekoga ko ti potpuno odgovara? Pridruži nam se na sledećoj radionici!Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2017  - All rights reserved