Dvorska dama

"Nije do tebe, do mene je" i ostala opšta mesta

raskid veze

U dobroj vezi se osećate bolje, poletniji ste i raspoloženiji, a činjenica da sve što je lepo ima kraj je milionima svetlosnih godina udaljena od vas. Međutim, šta se desi kada postanete svesni ovoga? Bez obzira na kojoj se strani nalazite, raskidi su tužan deo naše svakodnevnice.

Partner vam se više ne sviđa, fizički vas ne privlači kao onaj sladak automehaničar koji vam je prošle nedelje menjao svećice, smrde mu noge i pravi preslanu supu. Bez obzira koji je vaš razlog, vi imate pravo na njega. Međutim, kulturne norme i naše vaspitanje nam često ne dozvoljavaju da  prilikom tog neprijatnog čina kažemo pravi razlog za raskid veze – na sreću, ili nesreću, na raspolaganju nam je čitav niz klišea.

Ti zaslužuješ bolje

Vaša reakcija će verovatno oscilirati između “Naravno da zaslužujem bolje, glupa muška svinjo/prodana kurvo!” i “Ja hoću samo tebe, ti si najbolji/a” sa tendencijom da vremenom mutira u bes i agresiju posle faze depresije. Međutim, nije sve tako crno, prava istina je da zaista zaslužujete bolje, jer koliko god neko loš bio, u skladu sa poslovicom da svaki lonac nađe poklopac, svakako ne zaslužujete da vreme provodite pored nekog ko vas ne želi.

Nije do tebe, do mene je

prekid veze

I zaista, jeste do njega ili nje, i vi ne možete ništa da uradite da biste to promenili. Možda ste naporna i dosadna osoba, sa napadima patološke ljubomore, a možda ste i najdivnija osoba na svetu, ipak, nije sve do vas, u vezi vas ima dvoje. S obzirom da verujem da čovek treba da se menja samo zbog sebe samoga, smatram da je “promeniću se, majke mi” najlošija reakcija na ovu rečenicu. Sedite, razmislite, sredite se, pa nazad na tržište, jer ako čovek nije za sebe, nije ni za druge.

Trenutno sam veoma zauzet/a

Iskreno verujem da osoba koja ovo izgovori treba da dobije kartu za pakao u jednom pravcu. Ako nekog voliš, uvek ćeš moći da odvojiš dovoljno vremena za tu osobu, a ako ona tebe voli, imaće razumevanja za haos u kome se nalaziš. Drugim rečima, ovo veoma često znači “imam pametnijih stvari da se bakćem s njima u životu nego da trošim vreme na tebe” i veoma je čest pratilac jednonoćnih avantura ili bilo kakvih drugih veza iz koristi.

Suviše smo različiti

A šta je sa onim da se suprotnosti privlače? I kako je ta različitost dobro funkcionisala prvih x dana/meseci/godina? Pitanja se sama ređaju, a odgovor se, barem onaj latentni, krije u činjenici da partner više ne može da te podnese.

Nisam spreman/a za vezu

Ovaj izgovor zaslužuje počasno mesto po više kriterijuma – notorna je laž, ne postoji način da se protumači dobronamerno i nema šanse da bilo koja fraza sakrije iskonsko zlo koje se iza ovakve namere krije. Ovu frazu veoma često koriste čisti predatori u lovu na naivne devojčice i dečake, sa ciljem da ih doslovno iskoriste. Čak i nešto tako slobodno kao što je veza ima svoja pravila, a prvo pravilo je da se odnos odmah definiše – kombinacija ili veza, sve ostalo su varijacije na temu. Nedefinisati odnos od korena znači živeti u sivoj zoni, a u ovom slučaju to konkretno znači da jedna strana živi u iluziji. Budite iskreni, ili barem malo ublažite istinu, jer ovo niko ne zaslužuje da čuje.

Kako reagovati kada ste ostavljeni, pitanje je ekvivalentno onom “Da li ima Boga”. I kao što vam niko ne može potvrditi da Bog stvarno postoji ili ne, tako ni na ovo pitanje ne postoji tačan odgovor. Možete pobesneti, rasplakati se ili zauzeti gard, međutim šta god da uradite, uvek ćete se pitati da li ste dobro postupili. Međutim, ono što možete, i ne samo možete već morate da učinite, je da nastavite dalje. Karma is a bitch, tako da se potrudite da prema onima koje ostavljate budete iskreni, klišee ostavite onima koji će umreti sami kada đavo dođe po svoje.

Autor teksta: Hristina Cvetinčanin Knežević

Izvor: Moodiranje.com

Posted in Inspiracija & Motivacija  

Želiš da izbegneš zamke u koje si do sada upadala i da nađeš nekoga ko ti potpuno odgovara? Pridruži nam se na sledećoj radionici!Komentari

Pročitaj i ovo

Neva Rajković

Copyright 2010-2017  - All rights reserved